Artikelen in 'Radio' - X
/4275.jpg
zondag 6 mei 2018 / NPO Radio 1/ Radio Doc

Radio / documentaire

Wie ben je nog als je alles bent verloren?

Saed Fanari was een succesvolle directeur in de culturele wereld van Aleppo, tot de oorlog uitbrak. Met zijn barre vlucht naar Nederland verloor hij niet alleen veel familie, maar ook zijn geld, status en netwerk. Als hij de kans krijgt te exposeren in het Stedelijk Museum in Amsterdam vraagt hij zich af: wat laat ik van mezelf zien nu ik alles ben verloren? Luister het verhaal hier terug. 

/3662.jpg
dinsdag 15 november 2016 / NPO Radio 1

Radio / Nooit Meer Slapen

De wereld van Boudewijn Buch

De wereld van Boudewijn Büch kende vele kanten, zo blijkt uit de nieuwe biografie van Eva Rovers. Voor het radioprogramma Nooit Meer Slapen maakte ik een portret in vier delen: de Fantast, de Romanticus, de Lansbreker en de Muziekfanaat. Luister de serie hier terug.

/3361.jpg
woensdag 20 juli 2016 / Radio 1 - Nooit Meer Slapen - VPRO

Radio / Interviews

Is er leven na de dans?

Terwijl de meeste Nederlanders steeds langer doorwerken, moeten dansers rond hun dertigste al stoppen. Is er leven na de dans? In deze radioserie het verhaal van zes voormalig dansers.

 

/3364.jpg
dinsdag 10 mei 2016 / Radio 1 - Nooit Meer Slapen - VPRO

Radio / Reportage

Stad van zout

Architect Eric Geboers werkt aan een woestijnstad van zeezout; prototypes van zijn nieuwe bouwmateriaal worden nu tentoongesteld op Fabcity in Amsterdam. Verslaggever Adinda Akkermans zocht de architect op in zijn werkplaats en sprak hem over 'The Salt Project'.

/3365.jpg
vrijdag 29 april 2016 / Radio 1 - Nooit Meer Slapen - VPRO

Radio / Reportage

Duo's in de kunsten

Sinds de Romantiek overheerst het beeld van de solitaire kunstenaar die in zijn werk individuele expressies naar buiten brengt. Toch zijn er ook veel duo’s in de kunsten die alles juist sámen doen, denk aan Gilbert & George of Victor & Rolf. Hoe schep je samen kunst? Luister de radioreportage hier terug.

/3366.jpg
dinsdag 5 april 2016

Radio / reportage

Een nieuwe start met Stiller

Hoe is het om jezelf opnieuw uit te vinden? Daarover gaat het toneelstuk 'Stiller' dat Eric de Vroedt regisseert in Duitsland. Het thema is ook van toepassing op hemzelf want het voelt voor hem bevrijdend nu eens níet die politiek geëngageerde theatermaker te hoeven zijn waar hij in Nederland zo om bekend staat. Kan een mens werkelijk loskomen van zijn vroegere leven? Luister de reportage hier terug.

/3368.jpg
woensdag 30 maart 2016 / Radio 1 - Nooit Meer Slapen - VPRO

Radio / reportage

Terug in het AZC

Lammert Voos werkte in de jaren negentig van de vorige eeuw met asielzoekers. Hij zag hoe kwetsbare en beschadigde mensen vaak gemangeld werden door de bureaucratie en constateerde dat het hem zelf ook niet lukte zuiver te blijven in die onzuivere wereld. Nu, in 2016, ziet hij hoe alles zich herhaalt. Luister hier hoe hij voor het eerst teruggaat naar de plek des onheils.

/3369.jpg
donderdag 11 februari 2016 / Radio 1 - Nooit Meer Slapen - VPRO

Radio / reportage

Douwe Bob over Vinyl

Het gouden duo Mick Jagger en Martin Scorsese maakte samen de dramaserie 'Vinyl'. De serie schetst een beeld van de muziekindustrie in de jaren zeventig. De tijd waarin stromingen als punk, disco en hiphop het levenslicht zagen, maar natuurlijk ook de tijd van seks, drugs en rock ‘n’ roll. Luister hier naar een reportage over Vinyl met muzikanten Douwe Bob en Matthijs van Duijvenbode.

/3045.jpg
maandag 18 januari 2016 / Radio 1 / Nooit Meer Slapen / VPRO

Radio / Interview

Romeo & Juliet in Molenbeek

In Brussel zijn tientallen jeugdbendes actief: ze roven, schieten en verkrachten. De Belgische filmmakers Adil El Arbi en Bilall Fallah maakten er de film 'Black' over. Ze rekruteerden acteurs van de straat en vroegen bendeleden om opnameleider te worden. 

/2854.jpg
donderdag 22 oktober 2015 / Nooit Meer Slapen

Radio / reportage

Luister in het duister

Geluiden en stemmen zeggen meer dan foto’s of film, dat is de achterliggende gedachte van de luisteravondjes die steeds populairder worden. Het publiek luistert er in het schermerdonker naar audioverhalen. In dit item organisator Katharina Smets over hoorbare herinneringen en de kracht van geluid.

/2853.jpg
vrijdag 9 oktober 2015 / Nooit Meer Slapen

Radio / Reportage

Mariken in de tuin der lusten

Mariken in de tuin der lusten is een nieuwe opera gebaseerd op het verhaal van Mariken van Nieumeghen, het meisje dat zeven jaar met de duivel leefde. Regisseur Serge van Veggel en actrice Hannah Hoekstra vertellen in dit item waarom dit middeleeuwse verhaal nog steeds interessant is. En wat is eigenlijk hun eigen ervaring met de duivel?

/2621.jpg
woensdag 19 augustus 2015 / Radio 1

Radio / Tentoonstelling Marnix de Nijs

Zo zien wij de wereld

Grote apparaten die je een beetje duizelig maken. De werken van kunstenaar Marnix de Nijs zijn net kermisattracties maar hebben een serieus doel: hij wil zijn publiek laten ervaren hoe nieuwe technologieën onze waarneming beïnvloeden.

/1379.jpg
zondag 12 oktober 2014 / Talkshow

Radio / Talkshow

2040

Bureau Boven presenteert '2040', een vierdelige talkshow over de toekomst, live vanuit het Paviljoen van de Tolhuistuin. Centraal staat het jaar 2040. Is de man nog nodig over 25 jaar? Waarmee verdienen we ons geld? Blijven we die ene liefde trouw als we steeds ouder worden? En wie zijn we zelf tegen die tijd? Bureau Boven ontvangt samen met presentatrice Lauren Verster gasten die voorop lopen en vooruit kijken.

/1267.jpg
donderdag 3 juli 2014 / Radio 5

Radio / Interview met Mohammed Benzakour

'Ik ben een nesofiel'

In de Zomer van OBA Live interviewde ik schrijver Mohammed Benzakour over zijn favoriete boeken. Natuurlijk ging het ook over zijn eigen boek Yemma, waarmee hij onlangs de E. du Perronprijs won.

/1138.jpg
vrijdag 4 april 2014 / IKON

Radio / Interview

OBA Live

In het radioprogramma OBA Live iedere donderdag een gast over zijn of haar toekomstvisie. Kijk hier afleveringen terug en vind informatie over de eerstvolgende uitzending.

/736.jpg
woensdag 9 oktober 2013

Radio / Audiotour in Amsterdam-Noord

Tolhuistour

De Tolhuistour is een audiotour over een bijzonder gebied van Amsterdam aan de Noordelijke oever van het IJ. Zeventig jaar lang huisde Shell hier en was het hermetisch afgesloten voor niet-werknemers. Pas sinds enkele jaren is het weer toegankelijk voor publiek en inmiddels is het één van de tofste plekken van de stad. Bekijk hier waar je de tour kunt huren en downloaden.

/438.jpg
maandag 30 september 2013 / Radio 1

Radio / Luisterpad

Westerbork Luisterpad

In opdracht van radiocollectief Hummel en de Boer werkte ik samen met mijn collega’s van Bureau Boven de afgelopen maanden aan het Westerborkluisterpad. Dit pad loopt van Amsterdam naar Kamp Westerbork. Langs het pad hebben we gezocht naar persoonlijke verhalen over de Jodenvervolging. De verhalen  zijn de komende acht iedere werkdag te horen om 21.30 op de radio op radio vijf.

/328.jpg
donderdag 3 januari 2013 / Radio 5

Radio / Interview

'Ik heb dezelfde onrust als Ingrid Jonker'

Welk kinderboek ben je nooit vergeten, welk boek is je heilig en welk boek biedt troost? Aan de hand van die vragen interviewde ik schrijfster Yasmine Allas voor het radioprogramma OBA Live. Openhartig vertelt Allas dat zij veel melancholischer is dan mensen denken. Luister het interview hier terug.

/171.jpg
vrijdag 21 december 2012 / 21-12-2012

Radio / Trouw

'Ik wil weten waarom er geweld is'

Oorlogsfotograaf en antropoloog Teun Voeten fotografeert al meer dan twintig jaar vergeten brandhaarden. "Voor mij is het leven alleen wat waard als ik handel naar mijn engagement"

/74.jpg
donderdag 16 augustus 2012 / Holland Doc Radio

Radio / Holland Doc

Leermeesters

In de vierdelige documentaireserie Leermeesters voeren Floris Alberse en Adinda Akkermans persoonlijke gesprekken met mensen die de weg wijzen in het onderwijs.  Op welke plek leerden zij zelf het meest? Robbert Dijkgraaf koos bijvoorbeeld de Rietveld Academie waar hij ontdekte hoe belangrijk het is om zelf dingen te maken. Luister hier de uitzendingen terug.

 

Toon meer berichten