woensdag 22 mei 2013 / NRC Handelsblad /

Krant / De beslissende film van Joost Eerdmans

'Michael Moore heeft groot gelijk'

„Politiek gezien staat Michael Moore ver van mij af. Hij is een linkse activist en anti-Bush, ik beschouw mezelf als rechts en ben niet anti-Republikeins. Maar zijn documentaire over de wapenindustrie in de Verenigde Staten Bowling for Columbine maakte enorme indruk op me. Bijvoorbeeld die scène dat hij als nieuwe klant een bank uitloopt met een geweer, gekregen als welkomstcadeau.

 

„De film kwam uit in hetzelfde jaar dat Pim Fortuyn werd vermoord en ik de politiek in ging. Dat ik als Kamerlid vervolgens een plan indiende tegen wapens kwam onder meer voort uit die film. Ik wilde niet dat we Amerika achterna zouden gaan en stelde bijvoorbeeld een verbod op alle stiletto's, val- en vlindermessen voor. Het kwam me op veel kritiek te staan en de wapenlobby is niet de fijnste groep mensen om ruzie mee te hebben, maar het resulteerde wel in beleid: de toenmalige minister van justitie omarmde veel van mijn plannen.

 

„Nog steeds staat wapenbezit hoog in mijn topvijf van onderwerpen die mij aan het hart gaan. Nu ik jonge kinderen heb, is de wapenpacifist in mij misschien nog groter geworden. Dat mensen na die schietpartij in Newtown durfden te beweren dat er juist meer wapens moeten komen, vind ik ongelooflijk. In zo'n wereld wil ik niet leven.

 

„Het is geen populair standpunt aan rechterflank. Tegenargumenten gaan altijd over zelfverdediging en 'Guns don't kill people, people do'. In Bowling for Columbine lukt het Michael Moore om hier met sarcasme en humor tegen in te gaan. Dat vind ik knap, ik hou van dat activisme, ook al is het propagandistisch. Zelf stel ik ook graag onrecht aan de kaak door in te spelen op sentiment, want daar kun je echt iets mee bereiken."